NST

NST

Onder de naam NST (Nationaal Studenten Theater) hebben wij (LOST) de mogelijkheid om nieuwe concepten op landelijke schaal uit te proberen binnen het veld van studententheater.

AANGENAAM KENNIS TE MAKEN

“Aangenaam kennis te maken” is een landelijk theaterproject om ouderen en studenten met elkaar in contact te brengen via een theatervoorstelling. Verschillende spelersgroepen in diverse steden, bestaande uit studenten die zijn aangesloten bij studenten theaterverenigingen, zullen zelf een voorstelling maken op basis van persoonlijke verhalen en anekdotes. Wij zullen in samenwerking met een professioneel docent-regisseur een lessenformat ontwikkelen om dit maakproces te structureren. Zo ontstaan er in verschillende steden unieke voorstellingen, maar wel volgens een overkoepelende missie en gezamenlijk thema. 

De voorstelling zal worden opgevoerd in 2 verzorgingshuizen in de betreffende studentenstad. Deze voorstelling dient als initiator voor het gesprek tussen de twee generaties. De opgehaalde verhalen worden vervolgens geïntegreerd in de bestaande voorstelling in een tweede maakproces van ongeveer drie weken. Hierna wordt de voorstelling, waarin dit keer juist de ouderen centraal staan, opnieuw opgevoerd in hetzelfde verzorgingstehuis door de studenten. Stigma’s worden beide kanten op doorbroken en de ogen voor de medemens worden geopend;

“Aangenaam kennis te maken.“

VACATURE

LOST zoekt een docent-regisseur voor een project lopende van juni 2021 tot april 2022 voor 35 uur. 

De plannen zijn ingeschreven en ingediend, de subsidie is toegezegd en de social media kanalen zijn warmgedraaid….

De zoektocht naar een regisseur die ons op artistiek niveau in het project ‘aangenaam kennis te maken’ wil begeleiden kan beginnen.

Ben jij een docerend theatermaker met een hart voor de dynamiek van studententheater, en begeef je je als maker het liefst op de grens van het cultureel en maatschappelijk domein?  Dan zien wij een mooie kans om een samenwerking aan te gaan.

Over aangenaam kennis te maken

‘Aangenaam kennis te maken’ is de werktitel van een landelijk theaterproject van het NST, waarin studenten en ouderen met elkaar in contact worden gebracht via een theatervoorstelling.

Aan de hand van een, door een professioneel docent-regisseur ( jij dus ) gemaakt lessenformat, zullen studenten door heel Nederland aan de slag gaan met het maken van een voorstelling waarvoor persoonlijke verhalen als inspiratie zullen dienen. Deze voorstelling zullen de studenten spelen in een 2-tal verzorgingstehuizen in hun studentenstad. Aan de hand van deze voorstelling zal een gesprek worden gestart met de ouderen waarin verhalen worden opgehaald. Hierna zullen de studenten in een kort maakproces van 2 weken deze verhalen in de door hen gemaakte voorstelling verwerken en de nieuwe voorstelling nogmaals in het verzorgingstehuis opvoeren.

Wie zijn wij

Onder de naam van het NST ( Nationaal Studenten Theater) heeft LOST ( Landelijke Organisatie Studenten Theaterverenigingen) de mogelijkheid om nieuwe theater concepten op landelijke schaal uit te proberen met studenten. Al eerder werd onder het NST een toerende voorstelling gemaakt. LOST is de landelijke koepelorganisatie voor studententheater. Als koepel ondersteunen en verbinden we, en daarnaast organiseren we een aantal gave projecten en activiteiten voor onze leden.  

Opdrachtomschrijving

Als docent-regisseur zal jij ons helpen op artistiek gebied. Je taakomschrijving bestaat uit de volgende punten:

 • Het opzetten van een lessen format voor de spelersgroepen. In 14 repetities gaan de studenten een voorstelling maken met persoonlijke verhalen als inspiratie. Hiervoor zal je samen met ons een lessenformat maken waarin voor elke repetitie een structuur is uitgewerkt en waar opdrachten in zijn verwerkt om verhalen op te halen,  theatrale vormen hiervoor te zoeken en om  het verhaal tot een geheel te maken. Dit zal in de zomerse maanden van juni tot september gebeuren. 
 •   Het geven van een tweetal workshops:
  • het project zal voor de studenten beginnen met een kickoff event. Gedurende deze kick-off zal er een workshop door jou worden verzorgd als introductie voor het project. De precieze inhoud voor de workshop zal in samenspraak worden bepaald. Deze workshop vindt in oktober plaats
  • In iedere spelersgroep zal een student-regisseur worden aangewezen die het voortouw neemt in de regie in elke spelersgroep. Aan het begin van het proces zullen deze student-regisseurs een workshop krijgen van jou als extra ondersteuning in het regieproces. De precieze inhoud voor de workshop zal in samenspraak worden bepaalt. Deze workshop vindt in oktober plaats. 
 •  Feedback geven. Halverwege het proces zullen de spelersgroepen een video opnemen van het door hen gemaakte werk opsturen. Jij zal dit als docent-regisseur bekijken en van passende feedback voorzien. Feedback zal in november/december moeten worden gegeven. 

Waar zijn wij naar op zoek

 • Iemand met een achtergrond als docerend-regisseur. Als docent-regisseur zal  je in dit project meehelpen aan het ontwikkelen van een lessenformat, zodat onze studenten hiermee zelf aan de slag kunnen. Het is hiervoor van belang dat je ervaring hebt met het begeleiden van amateurs met het maken van een stuk waar een groot deel van het eigenaarschap ligt bij de (amateur)spelers zelf.
 •  Iemand met ervaring of affiniteit met het inzetten van theater voor maatschappelijke doeleinden. Ervaring met het maken van voorstelling voor of met een oudere doelgroep is een pré. Met de voorstelling die de studenten gaan maken zullen,  
 • Een passie voor het werken met jongeren en/of studenten. De spelers die aan de gang zullen gaan met jouw lessenformat zijn studenten tussen de 18 en 25 jaar. Een enorme dynamische doelgroep vol energie en creatieve ideeën. Weet jij ze te enthousiasmeren en hun creativiteit aan te wakkeren?

Wat bieden wij

 • Een groot netwerk onder studententheater. Met 14 aangesloten studenten theaterverenigingen en meer dan 70 voorstellingen per jaar dient LOST als de verbinder op het gebied van studententheater. Heb je een passie voor het regisseren van stukken met studenten?  Dan is LOST een mooi spil in het geheel om naamsbekendheid te verwerven in de wereld van het studententheater.
 • Een unieke kans in een uniek project. Aangenaam kennis te maken is een uniek theaterproject wat nog nooit eerder op deze manier is gedaan en waar de grenzen van het cultureel en maatschappelijk domein worden opgezocht. In het artistieke plaatje is veel nog niet vastgelegd en heb jij de vrijheid om samen met ons deze verder in te kleuren.
 • Een totaalbedrag van 1225 euro voor het gehele project ( 35 uur) inclusief btw en exclusief reiskosten. Wij werken liever niet met een uurprijs maar bepalen liever een projectprijs vooraf zo weten wij en jij waar we aan toe zijn.

Mail je CV en motivatie voor 30 mei naar lost@studententheater.nl t.n.v. Malin Winter en Leanne Heuwekemeijer.